Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

EHD 2014

ehd logo jpg

Dny evropského dědictví / EHD se staly již tradiční akcí, kterou pořádá SHS ČMS pro širokou veřejnost. Těší se zájmu milovníků historie a památek, turistů i občanů a mají svůj nepopiratelně výchovně vzdělávací význam. V celoevropském rozměru jsou významnou kulturní událostí, která probíhá pod záštitou Rady Evropy.

Letos se konají od 6. do 14. září.

Sdružení, které v České republice EHD garantuje, stále poukazuje na zásadní kritéria nutná pro zapsání objektu do katalogu, přihlášená památka musí být buď veřejnosti běžně nepřístupna, nebo otevřena v době EHD zdarma, příp. nabízí slevu na vstupném, obohacuje obvyklou prohlídku programem navíc nebo ukázkami, které nejsou v běžném režimu.

V současné době se k EHD 2014 hlásí cca 300 měst a obcí, bude otevřeno téměř 1000 objektů a uskuteční se téměř 500 doprovodných akcí.

Všechny informace lze nalézt na webových stránkách www.historickasidla.cz – odklik na Dny evropského dědictví. Též je možné vstup přímo přes www.ehd.cz. Zde naleznete On line katalog – databáze se stále aktualizuje.

Slavnostní zahájení proběhne v Opavě v sobotu 6. 9. 2014, ale již v předvečer čeká na návštěvníky města bohatý program a město připravilo i řadu doprovodných akcí, které jistě osloví návštěvníky a každý si z připravené nabídky vybere.

Pátek 5. 9. 2014 je dnem, kdy se v prostorách Domu umění v Opavě (atrium) uskuteční v 17,00 hodin vernisáž výstavy „Nositelé tradice lidových řemesel“.

V letošním roce jsou laureáty:

Růžena Kozumplíková – obor – zpracování a pletení z orobince

Marie Pyrchalová - obor - bílá zuberská výšivka

Miroslav Urban - obor - ruční tkalcovství

Dále se návštěvníci v pátek podvečer mohou těšit na Výstup na věž Hlásky - Hláska (sídlo opavské radnice) - Horní náměstíneboVýstavu listin k počátkům města Opavy - Obecní dům, dále naGastro show „Ochutnejte Opavské Slezsko“ - Vinárna u Přemka (www.vinarnaupremka.cz),  na „Strašidla na hradbách“ – soutěže pro rodiny s dětmi - sady Svobody a ve 20.00 hodin naPromítání nového filmu o městě Opavě - Dolní náměstí.

Sobota 6. 9. 2014 nabídne od 10,00 hodin samotné slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví 2014 v kostele sv. Václava. Promluví jak zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, tak Ministerstva kultury a samozřejmě pořádajícího města.

Dopolední slavnostní zahájení nabídne Řemeslný trh Nositelů tradice lidových řemesel (Mnišská ulice u kostela sv. Václava), Koncert dechové hudby (prostor před kostelem sv. Václava) i možnost návštěvy Středověkého jarmarku – Středověké městečko.

V neděli 7. 9. se v Opavě uskuteční hned několik představení:

Krásné 20. století – swingová hudba, kabaret, jezdecké představení atd. - Dvořákovy sady, sady Svobody, Křížkovského sady

Koncert kapely Lake Malawi (nový projekt Alberta Černého, frontmana bývalé skupiny Charlie Straight) - Dolní náměstí

Koncert kapely Buty - Dolní náměstí

Dny evropského dědictví každoročně přilákají mnoho návštěvníků, kteří využijí volné vstupy či snížené vstupné do jednotlivých památek. Město Opava na oba víkendové dny zpřístupní řadu památek a institucí – seznam na http://www.opava-city.cz/ded.

30.7.2014 10:35:08 | přečteno 1472x | kveta.vitvarova

Navigace